Koirien oikeanlainen ravinto ja ruokintatavat

Koiranruokinnassa voidaan käyttää luovuutta, sillä toteutustapoja on useita. Koira voidaan ruokkia eri tavoin, suosituimpia tapoja ruokkia koira on käyttää teollista valmisruokaa, kotiruokaa tai raakaravintoa. Koiranomistajan tulee koiranruokinnassa huomioida, että koira saa ruoan mukana välttämättömät ravintoaineet, jonka lisäksi on varmistuttava, ettei koiran ruoka sisällä sille haitallisia tai vaarallisia ravintoaineita. Tärkeää oikean ruokintavan löytämisessä on se, että koira hyvinvoipa ja koiranomistajan on se helppo toteuttaa. Koiran ruokinnassa on syytä huomioida myös eläimen muut ruokailuun liittyvät käyttäytymistarpeet. Koiran tulee saada myös toteuttaa ruoan pilkkomista sekä etsimistä koskevat käyttäytymistarpeet ollakseen hyvinvoiva.

2132689629_3abf028f70_bKoiran ravinnon pitäisi myös yhtälailla sisältää tärkeitä ravintoaineita, jolloin ruoasta tulisi saada valkuaisaineita, hiilihydraattia, kivennäisaineita, vitamiineja, rasvahappoja sekä hivenaineita. Kasvuvaiheessa olevan koiran ravinnossa tulisi olla riittävästi fosforia ja kalsiumia, sillä ne ovat luuston tärkeimmät kivennäisaineet. Yleensä monipuolinen ja erinomainen koiranruoka sisältää kaikki koiralle tärkeät vitamiinit, joten niitä ei tarvitse erikseen koiralle antaa. On tärkeää pitää koko ajan koiran saatavilla raikasta vettä, joka on syytä vaihtaa päivittäin. Koiran yksilöllisyys sekä ruokintatapa vaikuttavat eläimen juomisen tarpeeseen.

Teollisten valmisruokien käyttäminen on tavallisin koiran ruokintatapa, sen puolesta puhuvat helppous ja turvallisuus. Teollisia valmisruokia löytyy kaupoista kattava määrä erilaisia, kuten esimerkiksi koiranmakkarat, säilykeruoat, lihahyytelöt sekä kuivamuona.

Toinen vaihtoehto koiran ruonkintaan on kustomoitu kotiruoka. Kotiruoan tulisi olla varta vasten koiralle tehtyä, mikä tarkoittaa, ettei koiralle tulisi tarjota samaa ruokaa kuin mitä sen omistaja syö. Kotiruoka vaihtoehtoa käytettäessä pitää huolehtia, että yksi kolmasosa siitä on oltava eläinperäistä ruokaa, kuten munaa, kalaa tai lihaa. Myös koiran kalsiumin tarpeesta tulee huolehtia täydentävästi.

Valmisruokien ja kotiruokien rinnalle koiran ruokinta voidaan toteuttaa raakaruokintana. Siinä on ideana, että koiran ruoka koostuu luonnonmukaisesta koiraeläimen ravinnosta ja kaikki koiralle annattava ruoka on raakaa. Ruoka koostuu pääosin lihaisista luista, ruokaa täydennetään käyttämällä sisäelimiä, lihaa kalaa, kananmunia, kasviksia sekä marjoja.

Koiran ruokailun tarve on yksilöllistä. Luovutusikäisen pennun tulisi syödä 3-4 kertaa päivässä ja pennun ollessa puolen vuoden ikäinen ruokailukertojen määrä lasketaan kahteen. Aikuinen koira ruokailee kerran tai kaksi päivässä. On syytä kuitenkin noudattaa koiralle tiettyjä ruokailuaikoja ja ruokaa ei tule pitää koiralle koko ajan tarjolla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *