Koiralle haitalliset tai vaaralliset ruoka-aineet

Koirien ruokavaliossa tulee ottaa huomioon, että kaikki ruoka-aineet, jotka ihmisille sopivat eivät sovi koirille. Tietyt ruoka-aineet ovat koirille haitallisia aiheuttaen pahojakin vaivoja eläimelle. Eräät ruoka-aineet ovat koiralle niinkin vaarallisia, että jopa vähäisinäkin määrinä ne johtavat eläimen kuolemaan. Koiran ruokinnassa onkin syytä muistaa, ettei syötä koiralle mitään ruoka-aineita sen normaalin ruokavalion ulkopuolelta.

6409002109_89bde81b05_bKoirille vaaralliset ruoka-aineet saattavat aiheuttaa jopa pieninäkin määrinä eläimelle hengenvaaran. Näitä ruoka-aineita ovat alkoholi, ksylitoli sekä suklaa. Muita koirille vaarallisia ruoka-aineita ovat suola, joka on suurina kerta-annoksina vaarallinen, mutta hyvin pieninä pitoisuuksina eläimelle hyödyllinen. Koiralle vaarallisia ovat myös kypsennetyt eläinten luut, koska kypsennetyistä luista irtoaa hyvinkin teräviä luun palasia, jotka saattavat vaurioittaa koiran suolistoa. Näiden lisäksi pulla- ja sämpylätaikinat ovat vaarallisia taikinan sisältämän hiivan vuoksi, sillä hiiva alkaa käymään koiran vatsalaukussa synnyttäen siten alkoholia.

Koirille vaarallisten ruoka-aineiden lisäksi on olemassa ruoka-aineita, jotka ovat koiralle haitallisia. Niiden sopivuudesta koirille vallitsee kuitenkin erimielisyyksiä, mutta niitä ei silti suositella annettavan. Näitä ruoka-aineita ovat kofeiini, kuten kahvi tee ja kolajuomat. Myöskään rusinoita ja viinirypäleitä ei suositella, sillä eräissä tutkimus tuloksissa niiden on katsottu aiheuttavan koirille munuaisvaurioita. Avokado on haitallinen ruoka-aine, koska se sisältää persiiniä, joka saattaa olla isoina annoksina nautittuna myrkyllistä koiralle. Sokeri, joka on niin ihmiselle kuin koirallekin tarpeeton. Sipuleita tulee myös välttää muut sipulit, sillä ne aiheuttavat koiralle anemiaa. Sipuli eivät pieninä määrinä ole haitallista, jonka lisäksi valkosipulia voi käyttää kuuriluontoisesti punkkien torjunnassa.

Koirille myös seuraavat ruoka-aineet ovat haitallisia. Raaka munanvalkuainen, tosin raakaa kananmunaa ja varsinkin sen keltuaista voi syöttää koiralle, kunhan ei ihan joka päivä. Raaka makean veden kala tulisi aina kypsentää ennen koiralle antamista, sillä siinä saattaa olla loisia. Maksaa ei myöskään suositella suurina annoksina tai usein. Maitotuotteet ovat kanssa kiellettyjen listalla, sillä suurin osa koirista on laktoosi-intolerantikkoja, hapanmaitotuotteet koirille sen sijaan sopivat.

Sipulin lisäksi eräitä muita vihanneksia tai juureksia tulisi välttää. Esimerkiksi pinaattia, punajuurta sekä raparperia pitäisi välttää. Eräiden tutkimusten mukaan tomaatti, munakoiso sekä muut koisokasvit ovat koiralle haitallisia, jopa myrkyllisiä. Raakoja juureksia sen sijaan ei suositella annettavan sellaisenaan suurina palasina tai määrinä. Juurekset tulisi höyrystää, raastaa tai soseuttaa ennen koiralle antamista.

Koiralle ei saa syöttää myöskään karkkia, kissanruokaa, sitruunaöljyä, maissintähkiä tai macadamianpähkinöitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *